Anna är internationell hoppdomare

När världseliten tävlar i hästhoppning finns ofta Anna Lindqvist (till vänster på bilden) med som domare. Anna sitter även i Börjessons styrelse och har i många år varit VD och ägare för Börjessons anläggningar i Blekinge som då hette Jeppssons. Under Gothenburg Horse Show skulle alltså Börjessons att vara representerade på ett hörn vilket gör oss väldigt stolta, men också nyfikna på hur det är att vara hoppdomare.

 

Vad gör en hoppdomare? 

– Vi säkerställer att alla ryttare har samma förutsättningar och att tävlingen sker på lika villkor. Men vi står inte vid hinder och dömer om de klarades eller inte, det är ju uppenbart. Däremot ansvarar vi för att banan är korrekt uppställd med höjder och avstånd. Vi kontrollerar att hästar har rätt utrustning och att regelverket följs. Om det är några protester som kommer in så är det vi som behandlar och dömer. 

Hur kommer det sig att du dömer? 

– Jag slutade själv tävla när jag började studera, men saknade själva tävlandet. På 90-talet utbildade jag mig till svensk hoppdomare och sedan 2004 är jag internationell domare. I dag är jag en av 15 internationella domare i världen som har högsta nivå. 

Vad var ditt senaste uppdrag? 

– Jag var ordförande för domarteamet på Sweden International Horseshow på Friends Arena i Stockholm i höstas. Utomlands var det Global Champions Tour i Hamburg – en penningstinn tävling för världseliten. I sommar ser jag bland annat fram emot att döma VM som går i Danmark.  

Har du någon rolig eller knepig historia/anekdot? 

– Det var nog för sex år sedan när en fruktansvärd storm drabbade sista Grand Prix-klassen i Rumänien och det var tre ryttare kvar. Stallarna rasade ihop, skogen runt arenan föll som plockepinn och inga hinder fanns kvar. Hur skulle vi kunna komma fram till ett rättvist resultat? Vi beslutade att alla ryttare skulle vara kvar till nästa dag då vi byggde upp en identisk bana och avslutade måndag morgon istället. Alla var nöjda med det. 

Vad såg du fram emot med i årets GHS? 

– Att återigen välkomna världseliten till Scandinavium. Den här arenan rankas väldigt högt av de internationella ryttarna. Jag skulle vara ordförande i domarteamet då också. Kul också att GHS satsar på klasser både för de yngre ryttarna och hästarna! Synd att det blev inställt, men så är det och vi får sikta på 2023. Och jag hoppas att andra tävlingar kommer att kunna genomföras inom kort.

Tack och lycka till med tävlingarna i framtiden!