Vill du bli vår nästa kollega?

Bilbranschen är den roligaste branschen jag har jobbat i, säger HR-ansvarig Virpi Gullstén. Den ena dagen är inte den andra lik. Det hör jag lite titt som tätt Börjessons medarbetare säga när de svarar på frågan om hur de trivs på jobbet.  

Bilbranschen befinner sig idag i en intensiv omvandling som handlar om eldrivna fordon, uppkopplade fordon och självkörande fordon. Våra generalagenter Volkswagen Group Sverige och Scania förser våra medarbetare med utmärkta möjligheter till kompetensutveckling. Karriärvägarna är många för den som vill lära sig och utvecklas i branschen. I Bilbranschen får du ett ständigt lärande. 

Lite olika röster från några av våra många medarbetare: 
Under ett möte mellan en potentiell kandidat till servicerådgivare presenterar kandidaten sig själv och berättar att han har arbetet hela sitt karriärliv i bilbranschen, totalt ca 30 år. Han berättar att hans plan var att bli officer i Försvarsmakten men att förändringarna som skedde där istället ledde honom in i ett bilföretag till en tjänst som tekniker. Rollerna inom branschen har sedan varierat under åren och inneburit att han lärt sig väldigt mycket. Han berättar vidare att dagens bilar blir allt mer högteknologiska och att utvecklingen går i rasande fart. Han poängterar att bilbranschen är oerhört stimulerande för den som är teknikintresserad. Och att den utveckling som bilbranschen går, och har gått igenom är det få branscher som fått uppleva.  

Vid ett annat samtal berättar en av Börjessons tekniker att motorintresset alltid varit stort och att många gånger går yrket i släkten. För honom var det en självklarhet att jobba med bilar eftersom han alltid varit förtjust i ”brummandet”. När han var klar med sin gymnasieutbildning inom fordonsprogrammet blev han erbjuden arbete på bilföretaget där han praktiserat under sin studietid. Skruvandet är det roliga men också att få vara i framkant när det kommer ny teknik inom branschen som exempelvis E-mobility och självkörande bilar, berättar han.  

Ökad mångfald för ännu bättre arbetsmiljö 
Bilbranschen är mansdominerad och ett viktigt arbete är att attrahera fler tjejer till branschen - ökad mångfald innebär bara fördelar. Transportföretagen jobbar mycket på centralt håll för att locka fler tjejer till de fordonstekniska utbildningarna. Flest tjejer jobbar det inom kundmottagning som servicerådgivare, som säljare eller inom administration. Börjessons vill även se fler kvinnor i verkstäderna och har en förhoppning att bilbranschens förändring ska locka fler tjejer till ett yrke som passar precis lika bra för kvinnor som män - arbetet på dagens verkstäder ser idag helt annorlunda ut än gårdagens.  

En av Börjessons säljare på Audi i Alingsås har växt upp i en bilintresserad familj och berättar att hon redan vid 6 års ålder hade en plan om att börja spara till en blå bil. För 10 år sedan förverkligade hon sin dröm om att bli bilförsäljare. På den tiden fanns det få kvinnliga bilförsäljare så det var nog en fördel, menar hon, att hon var tjej och att hennes personlighet fångade försäljningschefernas förtroende. Hon beskriver sig själv som glad, strukturerad och har ett brinnande intresse för att skapa varma relationer med sina kunder. Det är det viktigt att göra kunder nöjda och se dem stolta över den nya bil de köper, säger hon. Det ger mycket att se glädjen hos kunden.  

Börjessons verkmästare/servicerådgivare i Karlshamn lyfter fram relationerna på arbetsplatsen och säger att gemenskapen på vår arbetsplats är det som gör jobbet, den är fantastisk. Att man dessutom aldrig blir fullärd i en bransch som ständigt utvecklas är otroligt roligt! Själv började hon sin karriär som vikarie i receptionen. Några år senare fick hon prova på kundmottagningen som servicerådgivare och landade senare i rollen som verkmästare vilket i korthet innebär i att planera och bemanna för teknikerna i verkstaden. Som servicerådgivare är hon den första kunden möter när bilen lämnas in på verkstaden för service eller reparation.  

Karosseritekniker, ett arbete med intresse för problemlösning 
Börjessons verkstadschef på skadeverkstaden i Ronneby berättar att han fastnade för teknik och bilar i tidig ålder. Hans plan från början var inte att leda andra men genom åren har han förstått att hans ledaregenskaper tillsammans med hans kompetens som mekaniker/tekniker gjort honom redo för att axla rollen som verkstadschef.   

En karosseritekniker som varit anställd på Börjessons i mer än 10 år berättar att intresset för bilar alltid har funnits men att tanken på att jobba med bilar ändå inte fanns. Förstahandsvalet inför gymnasiet var flygtekniker men någonstans förväxlades hans ansökan och han kom in på sitt andrahandsval som var fordonsmekaniker. Skoltiden blev mer och mer rolig och utbildningen klockren. Vid tredje året på skolan tog intresset för skadesidan över. Börjessons var den första arbetsplatsen för den då nyutexaminerade eleven som sommarjobbade som mekaniker och karosserimekaniker för att sedan fullt ut jobba med karosseri på skadesidan. Skapandet i yrket och variationen bland arbetsuppgifterna är det roligaste - särskilt roligt är problemlösning och den bekräftelsen som en lyckad reparation ger. Resultatet syns tydligt och direkt så det blir lite självbelönande på något vis, säger han. Kollegorna betyder mycket för trivseln som finns.  

Från tekniker, till servicerådgivare till garantihandläggare
Börjessons garantihandläggare i Ängelholm har provat på några roller genom åren. Efter 15 år ifrån bilbranschen fick han ett samtal från servicemarknadschefen som undrade om han ville testa rollen som servicerådgivare. Då hade han hunnit med att jobba som mekaniker efter fordonstekniska programmet men också jobbat inom barnomsorg och industri. Med kompetensen han förvärvat från verkstad, barnomsorg och industri samt utmärkt vägledning internt hos Börjessons och utbildningar hos Volkswagen Group Sweden gjorde han ett ypperligt arbete som Servicerådgivare. Idag har han rollen som Garantihandläggare sedan 12 år tillbaka. Han trivs förträffligt med administrationen av garantiansökningar, stickprovskontroller på bilar och att få stödja kollegor gällande garantier.    

Det var några röster från Börjessons. Vi har alltid ögonen öppna för våra nästa medarbetare som har viljan att utvecklas tillsammans med oss. Vill du veta mer eller är intresserad av att börja arbeta hos Börjessons - kontakta gärna HR-ansvarig Virpi Gullstén via virpi.gullsten@borjessonsbil.se så hjälper vi dig.  

Besök gärna Börjessons Karriärsida för att se lediga tjänster eller anmäl dig med intresseanmälan och CV. 

https://borjessonkoncernen.teamtailor.com