Vad är skillnaden mellan Originaldelar och kopior?

I väntan på att världen kommer i ordning efter pandemi och krig får vi ställa in oss på att kanske köra något år längre innan bilbyte. Och som med allt annat är det viktigt att ta hand om sin bil på bästa sätt för att bibehålla prestanda och värde. Att välja originaldelar och service på en auktoriserad verkstad ses av en del bilägare som dyrt och onödigt. Peter Gudmundsson, servicemarknadschef på Börjessons Bil i Ängelholm, har varit med länge och vet vad som håller i långa loppet. 

Originaldelar är speciellt utvecklade för att passa just den bilen du åker i och du kan vara säker på att den alltid håller samma höga kvalitet som delarna som monterades på bilen när den var ny. Det betyder med andra ord att varje komponent är konstruerad för maximal livslängd, säkerhet och prestanda. Med en Originaldel kommer en Volkswagen fortsätta att vara och fullt ut fungera som 100 procent Volkswagen. Precis som det är tänkt. 

Är originaldelar dyrare än kopior?
– Originaldelar kostar mer än en kopia i inköp eftersom det ligger mycket arbete i form av design och materialval bakom. Precis som när det gäller exempelvis gymnastikskor eller klädesplagg. Den som testat både originalet och kopian av ett par gymnastikskor vet att skillnaden, förutom priset, ligger i hållbarhet och kvalitet. Originalet håller överlag längre vilket i sin tur betyder att kostnaden utslaget över tid blir mindre.  

Är kopior tillverkade i samma fabrik som originaldelarna fast med annan logotyp?
Hero_Peter_Gudmundsson_paron-applen copy– Det kan dom mycket väl vara men då skiljer det på material, noggrannhet för mått och passning osv. Det är inte så att det är en exakt likvärdig produkt som lämnar ett fabriksband och bara får olika stämplar - det är en väldigt viktig skillnad att ha klar för sig.  

Volkswagen själva har också en reservdelsserie som benämns Ekonomidelar - en särskild grupp reservdelar framtagna till lite äldre bilar. Den serien är framtagen med specifikationen att vara lika bra men inte lika länge, och erbjuds till bilar där varaktigheten kanske inte är viktigast utan säkerheten. 

Summerat är det så att allt beror på specifikationen som beställaren lämnar till fabriken. Och i Volkswagens specifikation tummas det inte på säkerhet och passform. 

Vad gäller med garantier?
– De flesta reservdelar som säljs på svenska marknaden har bra garantivillkor, men ibland kan man råka ut för att arbetskostnaden för att byta reservdelen inte ersätts, följdskador som den defekta delen har orsakat inte omfattas eller liknande. Här är vår 2-åriga reservdelsgaranti oslagbar, där allt sådant ingår. 

Behöver man välja auktoriserad verkstad för en gammal bil?
– Nej, man kan välja att serva eller reparera var som helst. Fördelen med en auktoriserad verkstad är att teknikerna har utbildning och erfarenhet av de äldre bilarna sedan de var nya. Det i sin tur innebär exempelvis att felsökningar och åtgärder inte tar den tid och omfattning de annars kan ta. Talesättet ”att kunna något på sina fem fingrar” stämmer verkligen i det här fallet. Dessutom får man kostnadsfritt del av tillverkarens åtgärder gällande mjukvara och produktuppdateringar, som sker även på äldre bilar.  

Kostar service mer på en auktoriserad verkstad?
–  Nej, oftast tvärtom när man ser till helheten. Vi följer garanterat tillverkarens anvisningar om vad som bör göras och när vilket betyder att bilen hålls i tänkt skick jämfört med om man förbiser dessa anvisningar. Vi som verkstad har också lättare att hjälpa till om något oturligt skulle hända efter garantitidens utgång när vi har skött om bilen auktoriserat. En välfylld serviceplan bidrar dessutom till ett bättre andrahandsvärde. 

Vad är det för garantier jämfört med en oberoende verkstad?
– Jag har svårt att svara för hur de oberoende verkstädernas garantier ser ut generellt. Men desto lättare att svara för våra egna, som jag tycker är suveräna! 

Vi har 2-års garanti Peter_Gudmundsson_bromsskivor copypå reservdelarna som monteras där bland annat arbetskostnad och kostnader för följdskador ingår. 

Vi förnyar mobilitetsgaranti efter varje utförd originalservice. Den hjälper till med exempelvis bärgning och ersättningsbil vid behov om din bil plötsligt skulle bli okörbar - allt detta ingår i originalservicepriset. Du behöver inte teckna extra vägassistansförsäkringar eller liknande och garantin gäller dygnet runt, även i utlandet. 

För lite äldre bilar finns servicekonceptet ”Basservice” där en vägassistans i Sverige ingår, även denna dygnet runt.