Elbilsguiden
Vi vet att det är mycket att tänka på och ta ställning till inför ett elbilsköp. För att besvara frågorna som du kan tänkas ha, har vi skapat denna guide. Förhoppningsvis gör det dina beslut lite enklare.
Laddning
Vi guidar dig kring hemma laddning och laddning längs vägen
Kostnad
Är elbil dyrare än en bil med förbränningsmotor? Och vad kostar det egentligen?
Begrepp
Vi förklarar begrepp som kW, kWh och kW/100 km för att ge dig bättre förståelse för elbilar
FAQ
Många frågor finns det kring elbilar. Vi ger dig svar på de vanligaste
Hur laddar man en elbil?
Man kan ladda bilen både hemma och längs vägen så kallad destinationsladdning eller snabbladdning.
Hemmaladdning
Det enklaste och smidigaste sättet att ladda sin elbil är hemma. Av säkerhetsskäl bör man installera en laddstation i form av en laddbox eller laddstolpe med ett eller flera ladduttag/laddpunkter.
Hur laddboxen installeras och hur mycket effekt bilens ombordladdare kan ta emot styr effekten i laddboxen.
Installationen i hemmets elcentral kan ske på 1 eller 3 faser. Laddboxen ställs in för 1-fas respektive 3-fasladdning med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. Vid installation på 1-fas blir den maximala laddeffekten 3,7 kW med 16 A och 7,4 kW vid 32 A. Vid en installation på 3-fas blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A.
Snabbladdning
Majoriteten av våra elbilar tar idag emot en laddning från 100 kW och upp. Laddeffekt, hur mycket laddning batteriet tar emot, påverkas av bland annat väder och batteriets temperatur. Ett nästan tomt batteri laddar snabbare än ett batteri som nästan är fulladdat.
Beräkna
laddhastighet
Fyll i önskade värden för att se laddtider
*SOC (State of Charge) är ett mått på hur mycket energi som finns kvar i ett batteri, uttryckt som en procentandel av dess totala kapacitet.
Vad kostar det att ladda?
Det är ofta billigast att ladda elbilen hemma, men vad kostar det egentligen?
När du laddar hemma
Kostnaden för el, nät och skatter är uppskattningsvis cirka 1,50 kronor per kWh för privatperson. En elbil förbrukar i genomsnitt 2 kWh per mil men bilstorlek, väderlek, körsätt och dylikt spelar roll. I snitt kan man räkna med en kostnad på tre kronor per mil för en elbil. Då har man en kostnad på 116 kr för att ladda ett batteri med kapacitet på 77 kWh till 100 %.
När du laddar på resan
Snabbladdare ingår i olika publika nätverk och exempel är Virta, Ionity, Mer, InCharge och Recharge. Priserna varierar så man får vara uppmärksam.
Bra att veta är att ett abonnemang alltid ger en lägre kostnad än att ladda som gäst på publika snabbladdare. Det är leverantören som sätter priset för gästladdare.
Kostnader kring elbil
Att köra en elbil innebär oftast lägre driftskostnader jämfört med traditionella bensin- och dieselbilar. Kostnaden för att ladda en elbil beror på elpriset, laddningseffekten och batteriets storlek. Generellt sett är laddkostnaden betydligt lägre än kostnaden för att tanka med fossilt bränsle. Dessutom har elbilar färre rörliga delar, vilket innebär lägre kostnader för underhåll. Inga oljebyten behövs, och regenerativ bromsning minskar slitaget på bromsarna.
Begrepp att känna till
Det är ofta billigast att ladda elbilen hemma, men vad kostar det egentligen?
kW (kilowatt)
Ett mått på effekten hos laddare och elmotorer. Ju högre kW, desto snabbare kan bilen laddas. Detta är särskilt relevant när du laddar vid en laddstation – högre effekt innebär snabbare laddning.
kWh (kilowattimmar)
Energiinnehållet i ett batteri, ungefär som en bensintanks kapacitet. Ju fler kWh, desto längre räckvidd har elbilen. Detta begrepp används för att beskriva hur mycket energi som finns tillgänglig i bilens batteri.
kW/100 km
Ett mått på hur effektiv elbilen är. Det motsvarar hur mycket energi bilen använder per 100 km. En låg siffra betyder att bilen är mer energieffektiv och kan köra längre på en given mängd energi.
Regnerering
En teknik som elbilar använder för att återvinna energi vid inbromsning. När du saktar ner omvandlas rörelseenergin till elektricitet, som sedan återförs till batteriet. Detta hjälper till att öka räckvidden och minska energiförbrukningen.
Ombordladdare
Den komponent som hanterar laddningen av batteriet när du laddar din elbil. Ombordladdarens kapacitet avgör hur snabbt din bil kan ta emot ström från en laddare.
Laddbox
En enhet som installeras hemma för att ladda din elbil på ett säkert och effektivt sätt. En laddbox erbjuder en högre laddeffekt än ett vanligt vägguttag och är speciellt anpassad för att ladda elfordon.
Snabbladdning och destinationsladdning
Snabbladdning innebär att du laddar bilen snabbt, ofta vid offentliga laddstationer, och kan nå upp till 80 % batterikapacitet på 20–40 minuter. Destinationsladdning syftar på långsammare laddning som sker på platser där bilen står parkerad längre tid, som hemma eller på jobbet.
Faser (1-fas och 3-fas)
När du laddar hemma kan laddningen ske på antingen 1-fas eller 3-fas. 3-fasladdning möjliggör högre laddeffekter och snabbare laddning jämfört med 1-fas.
Vanliga frågor om elbilar
Är en elbil mer miljövänlig än en traditionell bil?
En elbil är alltid ett mer miljövänligt val än en fossilbil. Myter om att en elbil är smutsigare än en fossilbil om man räknar in bilens hela livscykel från produktion till återvinning. En rapport från Internationella rådet för rena transporter, ICCT, orsakar en elbil alltid mindre koldioxidutsläpp än en motsvarande bensinbil under sin livstid – även om den laddas med ström från icke-förnybara källor när den används. I Europa, som har störst andel förnybar energi i sin elmix, orsakar en elbil 66–69 procent mindre klimatutsläpp under sin livstid än en jämförbar bensinbil.
Måste jag ha en laddare hemma för att äga en elbil?
Nej det måste du inte, publika laddare finns mer eller mindre överallt idag. På bensinstationer, snabbmatskedjor och köpcentrum, längs vägar, parkeringsplatser, utanför bostadshus. Ja faktiskt lite överallt. Det du går miste om är smidigheten, att på morgonen alltid vara redo för en ny dag med en fulladdad bil.
Hur lång tid tar det att snabbladda?
Att snabbladda tar ofta inte mer än 30 minuter att gå från 20-80%, oftast mer än tillräckligt att ta dig till din destination. Ibland kanske det till och med räcker med 10 minuter för att fylla på tillräckligt med energi.
Är det krångligt att betala på offentliga laddstationer?
Nej det är en myt, idag har de allra flesta laddnätverk en app som du laddar ner till din telefon och där du enkelt betalar med ditt kreditkort.
Vad kostar det att installera en laddbox hemma?
Priset på en laddbox beror delvis på vilka förutsättningar du har hemma och vilken laddbox du väljer. Men generellt kostar en laddbox med standardinstallation ungefär 10 000kr inkluderat ladda-hemma stödet.
Får jag bidrag för att installera en laddbox hemma?
Privatpersoner som äger eller har nyttjanderätt till fastighet kan ansöka om bidrag för elfordons laddstation. Laddstationen ska finnas på en fastighet som du äger eller har nyttjanderätt till. Bor du i en fastighet som du inte äger ska du bifoga ett intyg från fastighetsägaren att du har tillstånd att installera en laddbox på fastigheten. Till exempel ett intyg från bostadsrättsföreningens styrelse. Subventionen innebär att du får bidrag på hälven av installation och materialkostnaden. Du som mest få bidrag på upp till 10 000 kr per fastighet.