Vägen till elektrifiering

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laddstolpe_borjessons

Hur laddar jag en elbil?

Hemmaladdning

Det enklaste och smidigaste sättet att ladda sin elbil är hemma. Av säkerhetsskäl bör man installera en laddstation i form av en laddbox eller laddstolpe med ett eller flera ladduttag/laddpunkter.

Hur laddboxen installeras och hur mycket effekt bilens ombordladdare kan ta emot styr effekten i laddboxen.

Installationen i hemmets elcentral kan ske på 1 eller 3 faser. Laddboxen ställs in för 1-fas respektive 3-fasladdning med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. Vid installation på 1-fas blir den maximala laddeffekten 3,7 kW med 16 A och 7,4 kW vid 32 A. Vid en installation på 3-fas blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A.

Snabbladdning


Majoriteten av våra elbilar tar idag emot en laddning från 100 kW och upp. Laddeffekt, hur mycket laddning batteriet tar emot, påverkas av bland annat väder och batteriets temperatur. Ett nästan tomt batteri laddar snabbare än ett batteri som nästan är fulladdat.

Karta över laddstationer

Vad kostar det att ladda?

Det är ofta billigast att ladda elbilen hemma, men vad kostar det egentligen?

Ladda hemma

Kostnaden för el, nät och skatter är uppskattningsvis cirka 1,50 kronor per kWh för privatperson. En elbil förbrukar i genomsnitt 2 kWh per mil men bilstorlek, väderlek, körsätt och dylikt spelar roll. I snitt kan man räkna med en kostnad på tre kronor per mil för en elbil. Då har man en kostnad på 116 kr för att ladda ett batteri med kapacitet på 77 kWh till 100 %.

Snabbladda


Snabbladdare ingår i olika publika nätverk och exempel är Virta, Ionity, Mer, InCharge och Recharge. Priserna varierar så man får vara uppmärksam.
Bra att veta är att ett abonnemang alltid ger en lägre kostnad än att ladda som gäst på publika snabbladdare. Det är leverantören som sätter priset för gästladdare.

mywallbox_iphone_app

Hur lång tid tar det att ladda?

För att få fram tidsåtgång att ladda ett tomt batteri till fullt, vid normal laddning, delar man kapacitet i kilowattimmar (kWh) med laddkraft i kilowatt (kW). För snabbladdning med hög strömstyrka rekommenderas att laddnivå begränsas till 80 % av batterikapaciteten. I exemplet nedan visas en Volkswagen ID.4 där batterikapaciteten är 77 kWh. 

Hemmaladdning laddbox

Destinationsladdare snabbladdning

11 kW

≈ 8 timmar

100 kW

≈ 30 minuter upp till 80%

 

Med en laddbox får du laddning med en effekt på upp till 11 kW, vilket är tillräckligt för att ge din elbil full laddning på ungefär 8 timmar.

Dessa har en laddningseffekt på 100 kW eller mer. Batteriet laddas upp till 80 % på 30 minuter. För att batteriet ska må bra rekommenderas att du inte laddar din bil fullt varje dag.

Viktigt att tänka på!

Det är inte säkert att ladda ditt fordon i ett vanligt eluttag. Vägguttag har inte kapacitet för den kraft en elbil behöver. Läs mer på Elsäkerhetsverket.

service_bromsar

Behöver elbilar service?

Service av elbil

Underhåll av elbil kräver färre besök på verkstaden och har en lägre kostnad för underhåll jämfört med bilar med förbränningsmotorer.

Förutom att omvårdnad, service och underhåll bibehåller värdet på bilen så innebär det en säkerhetsåtgärd. Trots färre förslitningsdetaljer på en elbil är regelbunden kontroll nödvändig för att säkerställa driftsäkerhet och undvika onödiga överraskningar.

Boka service online

Serviceavtal

Vi erbjuder serviceavtal till alla våra elbilar – på så sätt undviker man oro för oväntade kostnader. Och du får kontroll på dina servicekostnader till en låg fast månadskostnad.

 

Konditionera bromsarna på din elbil med jämna mellanrum. Lägg växelväljaren i neutral och bromsa ner till stillastående. Elmotorn bromsar oftast bilen och det ger en risk för beläggning på bromsskivorna vilket bidrar till korrosion – den bromsar du enkelt bort.
En planerad körning optimerar räckvidden på elbilen! Släpp gasen i god tid inför en stundande korsning eller liknande. Många start och stopp ökar förbrukningen och minskar räckvidden.

Vad kostar en elbil?

Många har uppfattningen att elbilar är dyra - att äga en elbil kan till och med vara billigare än en fossilbil.

Totalkostnad

Helhetsmässigt blir driftkostnaderna för en elbil inklusive förbrukning, fordonsskatt, underhåll, slitage och försäkring, lägre än för ett motsvarande fordon med en förbränningsmotor. Skillnaden blir speciellt tydlig när det gäller förbrukning - elektricitet är billigare än bensin - och fordonsskatt. För bilar med förbränningsmotor beräknas skatten på koldioxidutsläpp. För närvarande har elbilar en fordonsskatt på endast 360 kr per år.

Den totala kostnaden för elbil är på samma nivå eller lägre som en jämförbar bil med förbränningsmotor. Detta tack vare konkurrenskraftiga priser och leasingerbjudanden, bra andrahandsvärde samt lägre underhållskostnader. Som bonus får man den sköna känslan att kunna bidra till minskad klimatpåverkan på kort och lång sikt.

Miljöbonus

Tidigare var elbilar berättigade till en bonus som betalades ut tidigast efter 6 månader och maximalt 70 000 kr. Från den 8 november tog regeringen ett beslut att slopa bonus på elbilar.

Finansieringslösningar


Vi erbjuder olika konkurrenskraftiga finansieringslösningar.
Privatleasing, billån eller företagsleasing – vi löser det på bästa sätt för dig.

vwfs iphone

Ladda på vägen med Börjessons

Börjessons har ett mycket omfattande publikt laddnätverk i anslutning till våra anläggningar. Vi ingår i Virtas nät. Vi rekommenderar att du registrerar dig som laddkund hos Börjessons. På så sätt får du alltid bästa pris vid laddning på våra anläggningar och i hela Virtas nät.

Du ser alltid direkt i appen vilket pris du betalar – oavsett om laddpunkten är inom Virtas nät eller hos annan operatör. På detta sätt undviker du onödiga överraskningar. Vid laddning inom Virtas nätverk tillkommer inga roamingavgifter. Vid laddning i annan operatörs nätverk (t.ex. Recharge, MER, Vattenfall.) tillkommer roamingavgifter, men det pris du ser i appen är totalpriset inklusive roamingavgift – d.v.s. det du betalar. Du betalar enkelt direkt i appen via ditt Virtakonto eller genom direktbetalning med kort (mot 10% prispåslag).

1

Registrera dig som laddkund

2

Ladda ner Virta-appen

Registrera dig som laddkund hos Börjessons genom att klicka på bilden “Bli kund”. Koppla ett betalkort till ditt laddkonto. I kundportalen kan du sen se utförda laddningar, kostnader samt redigera din kundprofil.
Glöm inte att bekräfta din e-postadress via mail från Virta.
Ladda ner Virta-appen i App Store eller Google Play och logga in med inloggningsuppgifterna du skapade i steg 1. I Virtas app kan du komma åt samma uppgifter som i vår kundportal genom att klicka på profil.

Bli kund

App Store

Google Play

 

3

Hitta närmaste laddstation

Hitta din publika laddstation i Börkessoms laddnätverk via kartan i appen, välj laddare och börja ladda.

Hitta laddstation


Känner du dig redo för en elbil?

Se våra elbilar i lager

Elbilar för omgående leverans

Vanliga frågor om elbilar

Är en elbil mer miljövänlig än en traditionell bil?

En elbil är alltid ett mer miljövänligt val än en fossilbil. Myter om att en elbil är smutsigare än en fossilbil om man räknar in bilens hela livscykel från produktion till återvinning. En rapport från Internationella rådet för rena transporter, ICCT, orsakar en elbil alltid mindre koldioxidutsläpp än en motsvarande bensinbil under sin livstid – även om den laddas med ström från icke-förnybara källor när den används. I Europa, som har störst andel förnybar energi i sin elmix, orsakar en elbil 66–69 procent mindre klimatutsläpp under sin livstid än en jämförbar bensinbil.

Måste jag ha en laddare hemma för att äga en elbil?

Nej det måste du inte, publika laddare finns mer eller mindre överallt idag. På bensinstationer, snabbmatskedjor och köpcentrum, längs vägar, parkeringsplatser, utanför bostadshus. Ja faktiskt lite överallt. Det du går miste om är smidigheten, att på morgonen alltid vara redo för en ny dag med en fulladdad bil.

Hur lång tid tar det att snabbladda?

Att snabbladda tar ofta inte mer än 30 minuter att gå från 20-80%, oftast mer än tillräckligt att ta dig till din destination. Ibland kanske det till och med räcker med 10 minuter för att fylla på tillräckligt med energi.

Är det krångligt att betala på offentliga laddstationer?

Nej det är en myt, idag har de allra flesta laddnätverk en app som du laddar ner till din telefon och där du enkelt betalar med ditt kreditkort.

Vad kostar det att installera en laddbox hemma?

Priset på en laddbox beror delvis på vilka förutsättningar du har hemma och vilken laddbox du väljer. Men generellt kostar en laddbox med standardinstallation ungefär 10 000kr inkluderat ladda-hemma stödet.

Får jag bidrag för att installera en laddbox hemma?

Privatpersoner som äger eller har nyttjanderätt till fastighet kan ansöka om bidrag för elfordons laddstation. Laddstationen ska finnas på en fastighet som du äger eller har nyttjanderätt till. Bor du i en fastighet som du inte äger ska du bifoga ett intyg från fastighetsägaren att du har tillstånd att installera en laddbox på fastigheten. Till exempel ett intyg från bostadsrättsföreningens styrelse. Subventionen innebär att du får bidrag på hälven av installation och materialkostnaden. Du som mest få bidrag på upp till 10 000 kr per fastighet.

Ställ en fråga till en elbilsexpert.