Vägen till elektrifiering
Vi vet att det är mycket att tänka på och ta ställning till inför ett elbilsköp. För att besvara frågorna som du kan tänkas ha, har vi skapat denna guide. Förhoppningsvis gör det dina beslut lite enklare.
Laddning
Vi guidar dig kring hemma laddning och laddning längs vägen
Kostnad
Är elbil dyrare än en bil med förbränningsmotor? Och vad kostar det egentligen?
Tips & tricks
Vi ger dig handfasta tips på vad som kan vara bra att tänka på kring livet med elbil
FAQ
Många frågor finns det kring elbilar. Vi ger dig svar på de vanligaste
Hur laddar jag min elbil?
Man kan ladda bilen både hemma och längs vägen så kallad destinationsladdning eller snabbladdning.
Hemmaladdning
Det enklaste och smidigaste sättet att ladda sin elbil är hemma. Av säkerhetsskäl bör man installera en laddstation i form av en laddbox eller laddstolpe med ett eller flera ladduttag/laddpunkter.
Hur laddboxen installeras och hur mycket effekt bilens ombordladdare kan ta emot styr effekten i laddboxen.
Installationen i hemmets elcentral kan ske på 1 eller 3 faser. Laddboxen ställs in för 1-fas respektive 3-fasladdning med amperestyrka mellan 10 A och 32 A. Vid installation på 1-fas blir den maximala laddeffekten 3,7 kW med 16 A och 7,4 kW vid 32 A. Vid en installation på 3-fas blir den maximala laddeffekten 11 kW med 16 A och upp till 22 kW med 32 A.
Snabbladdning
Majoriteten av våra elbilar tar idag emot en laddning från 100 kW och upp. Laddeffekt, hur mycket laddning batteriet tar emot, påverkas av bland annat väder och batteriets temperatur. Ett nästan tomt batteri laddar snabbare än ett batteri som nästan är fulladdat.
Visste du att...
Det är mer energieffektivt att använda stols- och rattvärme än att höja temperaturen i hela bilen eftersom det kräver mindre batterikapacitet.
Lampor och radio drar en försumbar mängd el.Att streama musik eller lyssna på radion förhöjer bara trivseln i bilen.
Varje passagerare avger värme och kan bidra till att höja temperaturen i kupén. En stillasittande person avger värme motsvarande ett 100 W element, vilket är ungefär lika mycket som tre värmeljus.
1 liter diesel motsvarar ca 10 kWh (el)energi. Det största batteriet i våra bilar för närvarande är Audi Q8 55 e-tron (106 kWh nettokapacitet). Med andra ord, mängden energi i en Audi Q8 55 e-tron motsvarar en dieseltank på ca 11 liter. Inte dåligt att en så stor bil kommer drygt 50 mil på en så liten ”bränsletank”.
Vad kostar det att ladda?
Det är ofta billigast att ladda elbilen hemma, men vad kostar det egentligen?
När du laddar hemma
Kostnaden för el, nät och skatter är uppskattningsvis cirka 1,50 kronor per kWh för privatperson. En elbil förbrukar i genomsnitt 2 kWh per mil men bilstorlek, väderlek, körsätt och dylikt spelar roll. I snitt kan man räkna med en kostnad på tre kronor per mil för en elbil. Då har man en kostnad på 116 kr för att ladda ett batteri med kapacitet på 77 kWh till 100 %.
När du laddar på resan
Snabbladdare ingår i olika publika nätverk och exempel är Virta, Ionity, Mer, InCharge och Recharge. Priserna varierar så man får vara uppmärksam.
Bra att veta är att ett abonnemang alltid ger en lägre kostnad än att ladda som gäst på publika snabbladdare. Det är leverantören som sätter priset för gästladdare.
Hur lång tid tar det att ladda?
För att få fram tidsåtgång att ladda ett tomt batteri till fullt, vid normal laddning, delar man kapacitet i kilowattimmar (kWh) med laddkraft i kilowatt (kW). För snabbladdning med hög strömstyrka rekommenderas att laddnivå begränsas till 80 % av batterikapaciteten. I exemplet nedan visas en Volkswagen ID.4 där batterikapaciteten är 77 kWh.
Hemmaladdning laddbox |
Destinationsladdare snabbladdning |
11 kW≈ 8 timmar |
100 kW≈ 30 minuter upp till 80% |
Med en laddbox får du laddning med en effekt på upp till 11 kW, vilket är tillräckligt för att ge din elbil full laddning på ungefär 8 timmar. |
Dessa har en laddningseffekt på 100 kW eller mer. Batteriet laddas upp till 80 % på 30 minuter. För att batteriet ska må bra rekommenderas att du inte laddar din bil fullt varje dag. |
Viktigt att tänka på! |
Det är inte säkert att ladda ditt fordon i ett vanligt eluttag. Vägguttag har inte kapacitet för den kraft en elbil behöver. Läs mer på Elsäkerhetsverket. |
Behöver elbilar service?
En elbil kräver mindre underhåll än en bil med förbränningsmotor. För att bilen skall hålla sig uppdaterad säker och trygg på vägarna kommer du att behöva serva bilen med jämna mellanrum.
Förutom att omvårdnad, service och underhåll bibehåller värdet på bilen så innebär det en säkerhetsåtgärd. Trots färre förslitningsdetaljer på en elbil är regelbunden kontroll nödvändig för att säkerställa driftsäkerhet och undvika onödiga överraskningar.
Serviceavtal
Vi erbjuder serviceavtal till alla våra elbilar – på så sätt undviker man oro för oväntade kostnader. Och du får kontroll på dina servicekostnader till en låg fast månadskostnad.
Vad kostar en elbil?
Många har uppfattningen att elbilar är dyra - att äga en elbil kan till och med vara billigare än en fossilbil.
Totalkostnad
Helhetsmässigt blir driftkostnaderna för en elbil inklusive förbrukning, fordonsskatt, underhåll, slitage och försäkring, lägre än för ett motsvarande fordon med en förbränningsmotor. Skillnaden blir speciellt tydlig när det gäller förbrukning - elektricitet är billigare än bensin - och fordonsskatt. För bilar med förbränningsmotor beräknas skatten på koldioxidutsläpp. För närvarande har elbilar en fordonsskatt på endast 360 kr per år.
Den totala kostnaden för elbil är på samma nivå eller lägre som en jämförbar bil med förbränningsmotor. Detta tack vare konkurrenskraftiga priser och leasingerbjudanden, bra andrahandsvärde samt lägre underhållskostnader. Som bonus får man den sköna känslan att kunna bidra till minskad klimatpåverkan på kort och lång sikt.
Miljöbonus
Tidigare var elbilar berättigade till en bonus som betalades ut tidigast efter 6 månader och maximalt 70 000 kr. Från den 8 november tog regeringen ett beslut att slopa bonus på elbilar.
Finansieringslösningar
Vi erbjuder olika konkurrenskraftiga finansieringslösningar.
Privatleasing, billån eller företagsleasing – vi löser det på bästa sätt för dig.
Är en elbil mer miljövänlig än en traditionell bil?
En elbil är alltid ett mer miljövänligt val än en fossilbil. Myter om att en elbil är smutsigare än en fossilbil om man räknar in bilens hela livscykel från produktion till återvinning. En rapport från Internationella rådet för rena transporter, ICCT, orsakar en elbil alltid mindre koldioxidutsläpp än en motsvarande bensinbil under sin livstid – även om den laddas med ström från icke-förnybara källor när den används. I Europa, som har störst andel förnybar energi i sin elmix, orsakar en elbil 66–69 procent mindre klimatutsläpp under sin livstid än en jämförbar bensinbil.
Måste jag ha en laddare hemma för att äga en elbil?
Nej det måste du inte, publika laddare finns mer eller mindre överallt idag. På bensinstationer, snabbmatskedjor och köpcentrum, längs vägar, parkeringsplatser, utanför bostadshus. Ja faktiskt lite överallt. Det du går miste om är smidigheten, att på morgonen alltid vara redo för en ny dag med en fulladdad bil.
Hur lång tid tar det att snabbladda?
Att snabbladda tar ofta inte mer än 30 minuter att gå från 20-80%, oftast mer än tillräckligt att ta dig till din destination. Ibland kanske det till och med räcker med 10 minuter för att fylla på tillräckligt med energi.
Är det krångligt att betala på offentliga laddstationer?
Nej det är en myt, idag har de allra flesta laddnätverk en app som du laddar ner till din telefon och där du enkelt betalar med ditt kreditkort.
Vad kostar det att installera en laddbox hemma?
Priset på en laddbox beror delvis på vilka förutsättningar du har hemma och vilken laddbox du väljer. Men generellt kostar en laddbox med standardinstallation ungefär 10 000kr inkluderat ladda-hemma stödet.
Får jag bidrag för att installera en laddbox hemma?
Privatpersoner som äger eller har nyttjanderätt till fastighet kan ansöka om bidrag för elfordons laddstation. Laddstationen ska finnas på en fastighet som du äger eller har nyttjanderätt till. Bor du i en fastighet som du inte äger ska du bifoga ett intyg från fastighetsägaren att du har tillstånd att installera en laddbox på fastigheten. Till exempel ett intyg från bostadsrättsföreningens styrelse. Subventionen innebär att du får bidrag på hälven av installation och materialkostnaden. Du som mest få bidrag på upp till 10 000 kr per fastighet.