Börjessons 40 år i Skåne

Jan-Olof, Folke och Lennart Börjesson vid invigningen för 40 år sedan.

Som Familjeföretag har vi sedan start haft långsiktiga mål med fokus på utveckling. Vi har siktat framåt samtidigt som vi stått stadigt på en grund byggd på tradition - 40 år i Skåne är en betydande del av familjeföretaget Börjessons 67-åriga epok.

Efter ett generationsskifte 1980 och flera gynnsamma år på Häradsvägen i Alingsås började vi prata om möjligheter att expandera. Vi fick erbjudande av Scania att förvärva Malmsjö Bil med tillhörande marknad i nordvästra Skåne och tänkte att “bilar kan vi och har bra erfarenhet av Scania och VW”. Skåne verkade intressant och istället för platt fall såg vi utmaning i, och möjlighet att nå nya höjder. Efter förhandlingar kom vi överens med Scania om övertag av bolaget, utan att behöva demonstrera, 1 maj 1982.

Vi kände oss välkomna till Nordvästra Skåne redan från start, inte minst av personalen som då bestod av 28 anställda. Vi har under åren haft turen att ha engagerade och entusiastiska medarbetare, faktiskt flera syskon och familjer i generationer, och många är de som har stannat länge hos oss och bidragit med värdefull erfarenhet.

Angelholm_1982 copyBörjessons anläggning i Ängelholm 1983.

Rolig kuriosa och värt att nämna är att vid namnbytet till Börjessons under hösten 1982 hade vi kanonerbjudande och i samband med det så många besökare att det skrevs i tidningen om trafikkaos på Helsingborgsvägen.

Börjessons hade samarbete med fyra filialer som kontraktverkstäder för VW: Förslöv, Klippan, Perstorp och Örkelljunga. År 1984 tog vi över Bilrikt i Klippan och byggde samtidigt en bilhall som idag används som förråd. Anläggningen i Klippan är med sin storlek charmig och har både renoverats och byggts ut. Vårt duktiga team på plats har under i stort sett hela tiden legat i Sverigetoppen när det gäller kundnöjdhet.

Visst fanns det prövningar i form av begränsat utrymme både inne och ute, men utveckling och resultat var med oss så i slutet årtiondet påbörjades ett projekt med utbyggnad av verkstaden, köp av tomt vid flygplatsen för byggnation av anläggning till biluthyrning och Servocar samt en option på en stor tomt i Östra Ljungby.

90-talet började fint för att följas av en mardröm med räntehöjningar, dålig försäljning och lågkonjunktur som ledde till ett förlustår och några ytterligare svettiga år. En utmärkt tuff avkoppling under de här åren var Börjessons racingteam som bestod av vår egen personal. Vi är stolta över framgångsrika långlopp, ibland 24-timmars på Mantorp, men även på andra banor och resultaten blev en hel del bucklor att ställa på hyllor och några på Golfen. 

Många framställde millenniumskiftet som ett skrämmande spöke, men vi klarade övergången - inga klockor stannade, inga datorer kraschade. 

Vi var tidigt ute med hållbarhet och kvalitets- och miljöcertifiering.
År 2000 stod vårt bygge i Östra Ljungby äntligen klart, och lastbilsverksamheten i Ängelholm och tidigare Perstorp kunde flytta in under vårt nya bolag Börjessons Lastbilar. Första året hade vi planer på att hyra ut en del men så kom det stora lyftet i kombination med vår duktiga personal, gott om utrymme i moderna ändamålsenliga lokaler och tillgängligheten centralt nära E4 med bästa läge mitt i vårt serviceområde - det fanns ju inga lastbilar ute i Skälderviken!

Nu byggs Östra Ljungby ut för fjärde gången och beräknas stå klart i november. Börjessons Lastbilar har vuxit via övertag av NB Lastvagnar 2006 med tillhörande verksamhet i Kristianstad, Hässleholm och Önnestad. Den delen huserar numera i Kristianstad efter en projektering av ny modern anläggning på Ängamöllan med invigning år 2018.

Efter en lång planering genomfördes 2006 en uppsnyggning, helrenovering och utbyggnad i Ängelholm som gav oss nya bilhallar och en inflyttning av Seat och Skoda som tidigare huserat mittemot på Helsingborgsvägen 50. År 2010 fortsatte utbyggnaden, nu för team transportbilar med en ny verkstad. År 2012 firade vi 30 år med en stor jubileumshelg, fina erbjudande och mycket folk. Tillsammans med vår personal firades det i Hasses Lada och Hasse underhöll oss själv med sina låtar. Alingsås förärade Ängelholm med en Golf Cab av 1982 års modell.

Angelholm_2012_copyBörjessons anläggning i Ängelholm 2014.

Däckverksamheten fick växtvärk och utökades 2014 med egna lokaler på Helsingborgsvägen. Kanonmöjlighet uppstod i Helsingborg 2017 - vi startade försäljning och service av Skoda och Seat, service för VW och däckverksamhet. Samma år fick vi utmärkelsen Årets Företag i Ängelholm. Och ytterligare mer behövd plats fick när vi tog över grannfastigheten Skrothandlaren 3 i Ängelholm.

Den 1 januari 2021 genomfördes en sammanslagning av personbilsverksamheterna i nordvästra Skåne och Alingsås med Blekinge som tidigare hette Jeppssons till ett stort gemensamt bolag.

Vi fortsätter att skriva på vår historia varje dag - resan går nu vidare mot 50 år!

/Lennart Börjesson, VD på Börjessons Bil i Skåne 1982

Scania-Vabis 1932 47Golf 82_som jubileumsgÃ¥va 2012Golf -82 som var en jubileumsgåva 2012 från Börjessons Bil i Alingsås