Hemma-hos reportage: Familjen Leanderson

”Vi har väl inget som intresserar era läsare”, säger Marie och Per-Ola med en röst, när vi slår oss ned i vardagsrummet hemma hos familjen Leandersson utanför Karlshamn. Men när vi avslutat samtalet så har vi både fört intressanta argument om olika drivmedel och lyssnat på syntpop i den egna studion i källaren. Det senare slog oss med häpnad.

Marie och Per-Ola Leanderson bor i en 70-talsvilla i Åryd strax utanför Karlshamn. De har två döttrar, Maya, 22 år, och Saga, 17 år. De är en helt vanlig familj med andra ord, om än med en liten tvist. På sommarhalvåret spelar Marie och Per-Ola 40–50 golfrundor, men under de mörka höst- och vinterkvällarna är det den egna musikstudion som skapar livsglädje.

Per-Ola har ett syntpopband tillsammans med gamle vännen Lars Walldén och de kallar sig AvantgardeSweden. I den egna studion producerar de elektronisk popmusik som nog slår husguden Vince Clark med häpnad (musikgeni i Depeche Mode, Yazoo och Erasure. red.anm.).


Per-Ola_och_Lars_med_nya_CD_i_handenNyligen släpptes det nya albumet och CD-skivor skickas till fans runt om i hela världen.

Syntpop
Vi återkommer till övriga familjen snart, men vi känner att vi vill veta mer om musikintresset nu direkt.

– Musik har alltid varit min passion. Det började när jag var 8–10 år och tjuvlyssnade på Kraftverk inne hos en kompis storebrors rum. Vi var bokstavligt livrädda att bli påkomna, men jag fastnade direkt för musiken på plattorna. När jag var 14 år sjöng jag i ett punkband i Karlshamn som hette Dead Youth och vi låg faktiskt med på en fransk samlingssingel, berättar Per-Ola.

Det var dock när han fyllde 17 år som han träffade Lars Walldén på en konsert i Malmö. De delade passionen för elektronisk popmusik, alltså syntpop. Tillsammans startade de AvantgardeSweden och har sedan dess varit ett par som producerat tre album och ett gäng singlar. Lars är dessutom duktig på foto och film så musikvideo gör de själva. Att de spelas in i Karlshamn gör det hela än mer spännande för de som känner till staden.

Under drygt 30 år har de spelat på otaliga klubbar och på sistone skaffat sig fans över hela världen tack vare Spotify och Youtube. Av okänd anledning är det många i Sydamerika som gillar deras musik.

Gillar du Kraftverk, Depeche Mode, Yazoo, Erasure och liknade grupper från 80-talet så lär du också finna glädje att ta del av AvatngardeSwedens musik. Mer info hittar du längst ner i denna text.

Tillbaka till bilarna
Familjen har lång relation till Börjessons och tidigare Jeppssons. I stort sett alla familjens bilar har varit från Volkswagen. Det började med en Polo 1992 och har sedan både modeller som Passat, Tiguan passerat förbi. Nu senast en ID.3 som går på el.

– Vi har alltid haft en bra relation till Börjessons i Karlshamn. En trevlig grej var när vi blev inbjudna till en provkörningskväll under pandemin, som visade sig vara ett direktsänt event med levande musik och trerätters middag samt provkörning av ID.3. Där blev vi överraskade minst sagt, säger Marie.

Alla olika drivmedel
När vi tittar utanför på gatan och garagefarten så står det ett antal bilar där. Glädjande nog är alla bilarna från Börjessons märken, men det slår oss också att de fyra bilarna har olika drivmedel. Här finns el, laddhybrid, diesel och bensin. Det leder till att vi blir nyfikna på om det är en tillfällighet eller ett medvetet val. Vi ställer samma fråga till varje familjemedlem.

Vad är det bästa med din bil och med drivmedlet?

Marie_VW_Passat_GTEMarie får med lätthet plats med golfklubborna i sin Passat GTE.

Marie, VW Passat GTE (laddhybrid)
– Det är nog att den mesta vardagskörningen är på el, men att den samtidigt inte begränsar räckvidden i och med att det är en laddhybrid så har den ju också en bensinmotor. Sedan lastar den bra och det är aldrig problem att få med golfutrustningen. En annan uppskattad grej när vi nu går mot kallare tider är ju så klart rattvärmen.


Maya_Audi_A4_AvantOtaliga är resorna som Maya tagit med sin Audi A4 quattro till säsongsjobbet i Vemdalen.

Maya, Audi A4 Avant (diesel)
– Audi är ju premium och det märks inte minst i komforten när man kör lite längre. Att den också har 4-hjulsdrift passar mig när jag pendlat till Vemdalen i tre år. Jag säsongsarbetar där så det blir några mil, men med diesel behöver man inte tanka så ofta då det är både stor tank och låg förbrukning.

Saga_VW_BeetleSnart har Saga körkort och kan köra sin Beetle vart hon vill.

Saga, VW Beetle TSI (bensin)
– Den är supercool. Alla andra bilar ser likadana ut, men denna är unik både utifrån och inne med sjukt häftig instrumentpanel. Det är samtidigt en liten bil med en liten bensinmotor vilket gör den bränslesnål. Det är ju inte helt fel när jag får mitt körkort. Just nu övningskör jag i den, men jag längtar verkligen att få köra själva.

Per-Ola_VW_ID3Per-Ola laddar sin ID.3 med egen producerad el från solcellerna på taket.

Per-Ola, VW ID.3 (el)
– Jag var nyfiken på elbil och ville ha minskade utsläpp. Att kunna köra med energi från våra solceller som vi har på taket. Man vill ju vara modern och framåt.
– Det stämmer ju bra med din syntpop från 80-talet, flikar Marie in med ett hjärtligt skratt.

Svaren ovan är intressanta och kanske kan hjälpa någon av våra läsare att hitta argument för sitt nästa val av bil.

Audi quattro Cup
Marie och Per-Ola spelar mycket golf och en av årets höjdpunkter är golftävlingen Audi quattro Cup som arrangeras i samarbete med Börjessons och Audi. Detta är en internationell tävling där kvaltävlingar arrangeras av lokala återförsäljare. Vinnarna går till Sverigefinal och där kan man nå Världsfinalen, som i år spelades i Rom på kommande Ryder Cup-banan.

– Trots att det är en amatörtävling så känner man sig som ett golfproffs. Det är flaggor, skyltar och bilar på banan och det är väl bara storpubliken som saknas. På ett av korthålen får man utmana ett golfpro, men då fattar man verkligen vad som skiljer. Oavsett så är det ett mycket välorganiserat arrangemang, fortsätter Marie.

Audi quattro Cup är partävling där man spelar i tvåmannalag. Inbjudan brukar mailas ut på våren till Börjessons kunder, men information finns givetvis även på Börjessons hemsida. Marie och Per-Ola lyckades inte vinna deltävlingen i Karlshamn i år, men de har sikte inställt på att ge det en chans nästa år.

Stort tack för en trevlig pratstund och att vi fick upptäcka AvantgardeSweden.
______

Fakta:
Namn: Marie och Per-Ola Leanderson.
Bor: Villa i Åryd utanför Karlshamn.
Yrke: IT-chef på OrbitOne resp. Platschef på Peab Anläggning.
Ålder: 48 år resp. 49 år.
Familj: Gifta med två döttrar, Maya, 22 år, Saga, 17 år, samt tre katter.
Intresse: Golf (hcp 23 resp. 9) och musik.
Bilar: Volkswagen Passat GTE -20, Volkswagen ID.3 -20, Audi A4 Avant -18 samt Volkswagen Beetle -12.

Övrigt:
Lyssna på AvantgardeSweden på Spotify:


Följ dem på Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063727650822

Se deras musikvideo på Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCB-FBMVBWjMAmqNxM7Z9wxQFotograf för detta reportage var Lars Walldén.