Säker transport av hästen

Det är mycket att tänka på när man ska transportera sin häst. Hästar är tunga djur och det gäller att ha koll på att din dragbil klarar kraven och att du har rätt körkortsbehörighet.

I den här artikeln rätar vi ut några av de vanligaste frågetecknen!

fakta_ridsport

Hästsporten engagerar idag cirka en halv miljon svenskar via arbete eller som fritidssysselsättning.
För att transportera en eller flera hästar behöver man tänka på sina körkortsbehörig
heter och viktuppgifter för både bil och hästtransport. 

För att enkelt kontrollera om din bil klarar av ditt släp rekommenderar vi att du använder dig av släpvagnskalkylatorn som Transportstyrelsen tagit fram.

Till Släpvagnskalkylatorn >>

• Det finns också regler för vinterhjul och din släpvagn som du behöver tänka på. Vinterdäck krävs mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton.

• Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt även släpvagnar (med totalvikt av högst 3,5 ton) som dras av tunga fordon.

• Bil med odubbade vinterdäck får dra släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

• För vanlig B-behörighet gäller att sammanlagd totalvikt för bil och släpvagn inte överstiger 3500 kg. Vid utökad B-behörighet (B96) gäller att sammanlagd totalvikt för bil och släpvagn inte överstiger 4250 kg. Med behörighet BE får du köra personbil och lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg samt en eller flera släp kopplade till bilen. Släpets sammanlagda totalvikt får inte överstiga 3500 kg. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpets sammanlagda totalvikter.

På Börjessons har vi ett brett sortiment av bilar som passar för dig som drar hästtransport. Kontakta en av våra säljare och få förslag som passar just dina förutsättningar – vi är experter på våra produkter och finns här för att guida dig till ditt bästa köp!